Beveik biblinė lęšių sriuba

Jei pamenate, Biblijoje yra istorija, kur Ezavas jaunėliui broliui dvyniui Jokūbui už lęšių sriubos dubenį parduoda savo pirmagimystę. Jei nepamenate ar nežinote, tai būtinai perskaitykite: Pradžios knyga 25,19-34.

Ezavas parduoda pirmagimystę. Hendrick ter Brugghen, c. 1627

Lęšių sriuba – rimtas reikalas. Pirmagimystės teisės gal ir neparduočiau, bet jau savo antragimystę tai laisvai. Sriuba subalansuota žaliavalgiams, bet visavalgiams irgi labai patinka. (Beje, šia proga turiu pastebėti, kad mėsėdis yra labai politiškai nekorektiškas žmogaus apibūdinimas, nes tokiu atveju žaliavalgius reikėtų vadinti žolėdžiais arba žaliaėdžiais.)

Kadangi kiekvieną kartą gaminu kaip babytė – vis kitaip, tai šiuo kartu pasidalinsiu variantu, tinkamu didelei kompanijai. Reikės

4-5 didesnių bulvių

250 g pomidorų pastos

500 g raudonųjų lęšių

1 didelės svogūno galvos

4-5 skiltelių česnako

Prieskonių: druskos, juodųjų pipirų, didelio šaukšto kumino

Vandens

2 citrinų

Alyvuogių aliejaus

Sriuba akivaizdžiai neturi nė užuominos apie mėsą, bet, nepaisant to, yra skani ir maistinga. Tiesa, gali būti ir truputį muzikali, nes lęšiai – kaip ne kaip, ankštinis reikalas. Beje, būtent dėl pirmųjų dviejų ingredientų šį sriuba ir yra beveikbiblinė, nes iki K. Kolumbo senajam pasauliui nei bulvės, nei pomidorai nebuvo pažįstami.

Gaminimo būdas

Kadangi sriuba gaminama greitai, tai geriausia visus reikalus pasiruošti iš anksto, nelyginant kokioj kulinarinėj laidoj per teliką ar jūtūbėj.

Bulves supjaustom labais smulkiais kubeliais. Panašiai kaip baltai mišrainei. Smulkiau – geriau.

Svogūną supjaustome smulkiais kubeliais.

Česnaką susmulkiname irgi smulkiai. Galima išspausti su spaudykle, nes niekada gyvenime negalėjau patiekale atskirti, ar česnakas vis dėl to buvo susmukintas peiliu, ar išspaustas spaudykle. Specialistai tai gali atskirti.

Šią sriubą mačiau gaminant nuo pradžios iki pabaigos puode, bet man pasirodė, kad keptuvėje pradinį etapą daryti paprasčiau. Tad keptuvėje pakaitiname aliejų, dedame česnakus.

Česnankai kepa greitai, o prisvilusio česnako kvapas gali sugadinti, ne tik nuotaiką, bet ir visą sriubą, tad truputį pakepus, sudedame svogūnus.

Jiems patapus permatomais, sudedame bulves. Viską maišydami pakepame. Bulvės neturi iškepti.

Kai jos pasidaro skaidrios, sudedame pomidorų pastą. Viską gerai išmaišome ir dedame į didelį puodą.

Sudedame lęšius, užpilame vandeniu. Jo pradžiai reikės kokių 2 l. Dėl vandens kiekio daugiau nerašau nieko, nes lęšiai, kaip ir visi ankštiniai, turi savybę išbrinkti. tad teks praskiedinėti sriubą tiek, kad gautųsi norimo tirštumo.

Sriubai užvirus, reikia sumažinti kaitrą ir virti ant lėtos ugnies, kartas nuo karto pamaišant. Kai lęšiai su bulvėmis bus išvirę, paskaninti sriubą druska, grūstais juodaisiais pipirais ir išspausti vienos citrinos sultis.

Patiekti apšlaksčius skaniu alyvuogių aliejumi (jau lėkštėje) su skiltele citrinos, kurią kiekvienas gali išsispausti sau į striubą. (Ši teksto dalis turėtų būti išspausdinta smulkiu šriftu, nes yra pati svarbiausia).

Keli momenčiukai

Kad sriuba išvirtų greičiau, dar pjaustydami ingrIDZIĖntus, elektriniame virdulyje užvirkite vandenį ir būtent verdančiu vandeniu užpilkite reikalus, sudėtus į puodą. Lęšiai paprastai nusėda ant puodo dugno, tad neužmirškite vis pamaišyti.

Kuminas turi kelis pavadinimus – zira, Romos kmynas. Visuomet pirkite sėklytėmis, nemaltą, nes miltelinio pavidalo prieskonis praranda aromatą. Geriausia ant silpnos liepsnos sausoje keptuvėje pakaitinti sėklas, kol jos pradės rūkti, o tada grūstuvėje sutrinti. Taip kumino aromatas taps stipresnis.

Pabaigai išduosiu savo pagrindinį papildomą komponentą – habanero pipirus. Man patinka, kai ši sriuba šildo. Su habanero pipirais nežaiskit, nes tai rimtas reikalas. Užteks nedidelio žiupsnio ant arbatinio šaukštelio galiuko. Tuomet sriuba ir šildys.

Nesuvalgėt visos sriubos vienu kartu – ne bėda, kitą dieną pašildyta ji bus tokia pat gera, bet tikriausiai reikės truputį praskiesti vandeniu, nes pernakt sutirštėja tirštėja.

Pomidorų pasta – ne kečupas, ir ne pomidorų padažas. Parduotuvėse yra mažuose indeliuose. Naudojau Kėdainių pomidorų pastą, bet kadandi nesu prietaringas, tai galiu kitą kartą naudoti kitą.

Iš nurodytų produktų turėtų išeiti apie 4 l sriubos, tad pamaitinsit didelę kompaniją. Skanaus! 

Jonas Liorančas
Jonas yra draugas, mėgstantis ir gebantis gardžiai ištaisyti visokius valgius. Ir širdingai vaišinantis artimą savo.

Parašykite komentarą