Chašlama – armėniška sriuba pagal Joną

Atvėso, ką? Ne tik norisi, bet jau ir reikia šiltos sriubos ar troškinio, o dar jeigu tai gyva sveikata, tai išvis pasaka.

Šį kartą Jonas pasidalijo sriubos (arba troškinio – žiūrint, kaip gaminsite) receptu – ne tik juo, bet ir vaizdingu aprašymu, tad perskaitę greičiausiai neuždelsite su gaminimu. Ir oras pagelbės :)

Nida Gismeteo

Armėniška sriuba chašlama pagal Joną

Chašlama – tai tiesiog virta mėsa.

 Ją gamina visame Kaukaze. Ją gamina įviairiomis progomis ir kiekviena gaspadinė savaip.

 Gruziniškas variantas bus su vynu, na, o armėniškas – su alumi.

 Yra šeimininkių, kurios gamins net ir su bulvėmis.

Kantriems ir nenervingiems galime pasiūlyti tai daryti puode porą valandų, na, o tie, kam nervai nelaiko, gali gaminti greitpuodyje. Esminis skirtumas – greitpuodyje pagaminta chašlama panėšės į sriubą, o ilgai virta puode – į troškinį.

Kalbant apie mėsą – stereotipas, kad tai turi būti aviena, bet nebūtinai. Žinia, aviena turės daugiau kaulų ir bus riebesnė, jautiena taipogi gali būti su kauliuku ir turėti šiek tiek riebalų.

Esminiai ingredientai

  • 1,5–2 kg mėsos
  • 4 paprikos
  • 4–5 nemenki pomidorai
  • 1–2 svogūnai
  • druska
  • juodieji pipirai
  • ir, jei subalansuota vyrams – čili pipiras (gali būti dedamas visas, o gali būti dedamas ir perpjautas pusiau)
  • 0,5 l alaus (šviesaus)
  • lapinė kalendra
  • petražolės
  • krapai
  • bazilikas
  • svogūnų laiškai

Mano gaminimo variantas

  • Mėsą pjaustom gabalais, panašiai kaip šašlykui, gali būti mažesni. Pasitaikys kaulas? Dėkit ir jį.
  • Daržoves pjaustom žiedais ir dedame sluoksniais – daržovės, mėsa, daržovės ir vėl mėsa, kol prikrauname greitpuodį (aš esu senas ir nervingas žmogus, laukti 3 val. – ne man). Kiekvieną sluoksnį pabarstom druska ir pipirais.
  • Ant viršaus dedame dvi dideles saujas smulkintų žolių – negailime.
  • Puslitris alaus.
  • Vandens nepilame!
  • Greitpuodis ant ugnies.
  • Užvirus sumažinti ugnį ir tą mašineriją ant tos silpnos ugnies virti apie valandą.
  • Atidarę puodą galėsite semti tirštą kvapnų mėsos ir daržovių sultinį su nemenkais mėsos gabalais. Daržovių bus likę nedaug.

Jei virsite paprastam puode, gausis troškinys, kuris bus tirštas, nes per tą laiką didelė dalis skysčio nugaruos, o daržovės išlaikys savo formą.

Beje, viena armėnų mamytė ten netgi deda bulvių, o štai žolių nededa visai. Na, bet kiekviena gaspadinė geriau žino, kaip jos šeimynai patinka.

Gruzinai vietoj alaus piltų vyno, vietoj pomidorų dėtų žalių slyvų, kurios suteikia tą patį rūgštumą, kaip ir pomidorai, dėtų tarchuno žolės (peletrūno), mėtos bei kitokių žalumynų. Bet tai jau smulkmenos, į kurias mums nereikėtų leistis.

 

Vaizduotėje jau regite garuojantį rezultatą? Pirmyn! Tik turėkit omenyje, kad nurodytos proporcijos užpildė 5 litrų (!) greitpuodį, taip kad galit „mažinti ant pusės“ (pas Močiutę kaime taip sakydavo vaikystėj, kai kas nors akivaizdžiai pagražindavo faktus kuo nors besigirdamas: Mažink ant pusės).

 

Vilma Sabutienė
Kiekvieną dieną tu pamatai, išgirsti arba perskaitai ką nors nauja. Bet jeigu nori temos, prašau – parašyk man apie Liuteronų bažnyčią. (Chesterfield. Laiškai sūnui). Ačiū, kad domitės!

11 comments on “Chašlama – armėniška sriuba pagal Joną