Čili sriuba. Chili con carne

Kai už lango – netikėtai atėjusi žiema, norisi kažko šildančio, tad šį sykį pasiūlysiu čili sriubą.

Žinoma, reikėtų rašyti chili con carne, ar kažkaip panašiai, kas reiškia „čili su mėsa“, bet šioje vietoje būkime paprastesni.

Kam Gavėnios laikas yra be mėsos, šį variantą pasilikite sekmadieniui.

Kaip jau supratote iš ankstesnių receptų, nepretenduoju pristatyti užjūrio receptų standartų, bet pateikiu versiją, kurią pats gaminu. Kadangi savo virtuvėje pats sau nusistatau standartus ir taip formuoju savo šeimynykščių skonį, tai šiuo atveju viso labo dalinuosi tuo, kas patinka ir ką visi mėgstam.

ziema

Kadangi mano kompanija valgi, tai proporcijos didelės – galite mažinti per pusę.

8 didelėms porcijoms reikės

1,5 kg pasirinktos mėsos faršo
1,5 l vandens arba raudono vyno
2 didelės skardinės konservuotų luptų pomidorų
4 skardinės konservuotų raudonųjų pupelių
2 didelių svogūnų
4 skiltelių česnako

1 kupinas valgomasis šaukštas rūkytos paprikos
1 kupinas šaukštas kakavos
ryšulėlis lapinės kalendros
pasirinkto tarkuoto fermentinio sūrio
šlakelis aliejaus kepimui
savaime suprantama – druskos
ir pipirų pagal skonį

Gaminimas

DIDELIAME! puode aliejuje pakepame smulkintus česnakus ir smulkiai supjaustytus svogūnus. Lengvai paskrudus svogūnams-česnakams, dedame faršą ir maišydami pakepame.

Faršas gali būti jautienos, gali būti maišytas su kiaulienos kumpiu. Stengiuos, kad būtų neriebus. Galima malti namie, galima prašyti, kad pasirinktą gabalą sumaltų bičiulėje Maximoj.

Su kepimu ilgai nežaiskite, svarbu, kad faršas nesukristų dideliais gabalais. O jei jau pradejo traukti mėsą prie puodo dugno, galima pilti raudoną vyną (tokiui atveju ir spalva, ir skonis bus sodresni), jei alkoholio niekada nevartojate (pagal šių laikų realijas gal būtų veryganas?), siūlome pilti vandenį. Pamaišyti ir keletą minučių pavirti.

Ilgai netrukus sudėkite pomidorus ir pupeles. Virdami mediniu šaukštu sutrinkite pomidorus, kad neliktu didelių gabalų.

Įdėkite druskos ir pipirų pagal skonį. Jei pylėte vyno, reikia pavirti ilgiau, kad nugaruotų alkoholis, o skoniai apsijungtų. Jei pylėte vandenį, tai labai ilgai virti nereikėtų, nes didžioji dalis ingredientų konservuoti.

Tada sudėkite rūkytą papriką ir kakavą. Gerai išmaišykite ir, pavirę keletą minučių, galėsite patiekti.

Pilkite į didelius dubenis, pabarstykite smulkintomis lapinėmis kalendromis ir tarkuotu sūriu, kuris tuoj pat karštoje sriuboje pradės lydytis. Mano valgytojų komanda mėgsta Džiugą. Jūs galite rinktis švelnesnį, nes šiaip tai skonio sodrumu pasižymi daugybė šios sriubos ingredientų.

Tipsai

Šiaip klasikinis šios sriubos variantas reikalauja konservuotų kukurūzų, bet aš jų nemėgstu, todėl nededu. Jei mėgstate arba norite daugiau spalvų, išvardintam kiekiui dėkite porą skardinių.

Galite smulkiais kubeliais supjaustyti įvairiausių saldžiųjų paprikų ir pakepti su svogūnais ir česnakais pačioje pradžioje. Kadangi šiems reikalams nesezonas, jie atvežtiniai, brangūs ir šiek tiek frankenšteinai, tad jų nerekomenduoju. Bet – jūsų valia; šios daržovės šiai sriubai tinka.

Dėl aštrumo. Sriuba – čili, o apie čili pipirus kol kas nė žodžio? Tuoj viską paaiškinsiu. Galima pirkti ankštinius čili pipirus, juos smulkiai supjaustyti ir pakepti su daržovėmis pačioje pradžioje. Kiekį nusistatykite patys. Tai taip pat priklauso nuo mažųjų valgytojų. Kadangi mano valgytojai dideli ir mėgsta aštriai, tai su ankštiniais čili pipirais nežaidžiu, o kraunu trečdalį arbatinio šaukštelio džiovintų maltų habanero pipirų, o tuomet visi draugiškai ir džiaugsmingai valgydami spjaudomės ugnimi.

Patiekimas

Galima prie šios sriubos patiekti tostų su česnakiniu sviestu.

Gėrimus prie sriubos rinkitės patys. Sriubą vartokite acakingai!

Chili con carne

 

P.S. Nors aprašymas šiame greitos informacijos amžiuje gerokai per ilgas, galiu patikinti, kad gaminimo procesas ganėtinai trumpas, o rezultatu mėgaujamės ir kitą dieną. Todėl verdu iš karto daug!

Jonas Liorančas
Jonas yra draugas, mėgstantis ir gebantis gardžiai ištaisyti visokius valgius. Ir širdingai vaišinantis artimą savo.

Parašykite komentarą