Jono PLOVAS

Vakar sūnus, šiandien draugė išsitarė: Kaip norėčiau plovo, tad priėmiau tai kaip ženklą, jog laikas susirasti receptą ir bandyti pasigaminti šį valgį. Jonas kažkada taip ir sakė: Šiaip valgomam dalykui siūlyčiau plovą. Ir surašė, ko reikia bei kaip gaminama – jausmas toks, lyg kalbėtų tiesiai iš virtuvės nuo viryklės, tad prašom drąsiai dėmėtis.

Plovas 2

INGREDIENTAI: 

  • 1 kg sparnelių
  • 700 g morkų
  • 1 svogūno galvutė
  • 300-400 g Basmati ryžių
  • prieskoniai, kurie yra po ranka + druska
  • aliejus

GAMINIMAS:

Sparnelius supjaustyti į 3 dalis per sąnarius, apibarstyti druska, pipirais, prieskoniais ir sumesti į puodą, kuriame virsi plovą. Ten jau turi būti šlakelis įkaitinto aliejaus. Uždengus visa tai kepa-troškinasi ant nedidelės ugnies.

Tuo tarpu smulkiai supjaustytą svoguną kepame keptuvėje ant šlakelio aliejaus, į kurį sudedame sutarkuotas morkas ir taipogi apkepame (svogūno valymas, pjaustymas, morkų skutimas, tarkavimas ir kepimas vyksta tuo pat metu, kai troškinasi sparneliai).

Kepant morkas, šaltu vandeniu nuplaunami ryžiai ir užverdamas vanduo.

Ant sparnelių sudedami kepti morkai su svogūnais ir užberiami nuplauti ryžiai, visa tai apipilama verdančiu vandeniu ir tas vanduo turi apsemti ryžius per pusantro piršto.

Tada uždengti dangčiu ir virti:

  • nuo užvirimo – 3 min ant didelės ugnies
  • 6 min – ant vidutinės
  • 3 min – ant silpnos
  • dangčio nenukėlinėti ir po to dar palikti pastovėti 12 min

Atidengus išmaišyti, nes ten turėjo gautis trys sluoksniai: mėsa, morkos ir ryžiai. O išmaišius dėti į bliūdus ir skanaus!!!

Tipsai:

  • Sudėjus visus ingredientus į puodą, turi likti bent 10 cm erdvės tarp ryžių ir puodo viršaus, nes ryžiai išbrinks (beje, ryžių gali būti ir daugiau, ir mažiau).
  • Reikia turėti omenyje, kad prieskoniai buvo barstomi tik ant mėsos, tad druskos reikia užbarstyti tiek ant morkų, tiek į ryžius, nes visi produktai pasiima savo druskos kiekį.
  • Aliejaus tiek kepant mėsą, tiek morkas nereikėtu gailėti, nes plovas turi turėti riebalionkės
  • Galima kombinuoti įvairiausias žalias žoles prieskoniams. Čia viskas paprasta: ką įdėjai, tą ir rasi.

Plovas, jei viskas daroma teisingai ir laikas susidėlioja teisingai, tai nuo peilio paėmimo iki bliūdo, kuriame garuoja paruoštas valgis, pasidaro per 1 val. + 15 min. 

 

Vilma Sabutienė
Kiekvieną dieną tu pamatai, išgirsti arba perskaitai ką nors nauja. Bet jeigu nori temos, prašau – parašyk man apie Liuteronų bažnyčią. (Chesterfield. Laiškai sūnui). Ačiū, kad domitės!

Parašykite komentarą