„Tailandietiška“ sriuba

Pradėkim nuo pradžių – aš tikrai nesu rytietiškos virtuvės žinovas ar mokovas. Tiesiog su visa šeima kartais keliauju į miestą pavalgyti sekmadienio pietų. Ir tikrai dažnokai užsukame į vieną gastropubą Palangoje. Ten mėgaujamės sriuba, kuri vadinasi „Tom Thailand”. Pagalvojau, kad turėtų vadintis Tom Yum, bet…

Būsiu atviras, tiksliai nepamenu, kiek kainuoja porcija sriubos gastropube – gal 7-8 eurus. Porcija didelė, bet, nepaisant to, maniškiams maisto terminatoriams norisi dar kažko. Kitaip tariant, mano mylimi sriubos šliurpsėtojai po sriubytės dar reikalauja kažko valgomo, o tai sėkmingai išpučia sąskaitą.

Tad šis mano receptas – tiesiog vienos restoraninės sriubos versijos atbūrimas namuose. Jei žinote geresnę ar teisingesnę – į sveikatą! Nesu buvęs Tailande ir neturiu žalio supratimo apie jų virtuvę. Čia – tiesiog nekasdieniškos sriubos receptas. Mano versija.

Jono tailandietiška sriuba (8)

Igredientai:

3 l vandens
2 šaukštai lydyto sviesto arba aliejaus kepimui
450 g vištos krūtinėlės
2 didelės raudonos paprikos
250 g pievagrybių
1 / 2 pakeliai Tom Yum pastos (švelniau / aštriau)
250-300 g kiaušininių makaronų
2 x 160 g jūros gėrybių mišinio
180 g midijų
225 g krevečių
2 x 250 g kokosų pieno
druskos pagal skonį
1 laimas
1 ryšulėlis lapinės kalendros

Jono tailandietiška sriuba (1)

Gaminimas:

Kadangi sriubos verdu 5 litrus, tai visos proporcijos skirtos šiam kiekiui. Galima imti ir mažinti pagal savo supratimą.

Užkaičiame didelį puodą su 3 l vandens.

Tada plonomis juostelėmis supjaustome vištos ktūtinėlę ir sudedame į keptuvę su įkaitintais riebalais (vienu šaukštu).

Į vandenį dedame žiupsnį druskos.

Kol kepa vištiena, juostelėmis supjaustome paprikas.

Apkeptą vištieną dedame į puodą, o į keptuvę dedame antrą šaukštą riebalų ir supjaustytą papriką.

Jono tailandietiška sriuba (3)

Kol kepa, pjaustome pievagrybius. Juos smulkiname plonomis skiletelėmis.

Apkeptą papriką ir nekeptus pievagrybius dedame į puodą.

Ten pat keliauja prieskonių pasta – vienas arba du pakeliai. Jei norite ne itin aštrios sriubos, rekomenduoju pradžiai dėti tik vieną.

Visam reikalui puode užvirus, sudedame makaronus – tai bus pusė ar kiek daugiau 500 g pakelio kiaušininių makaronų iš Lidlo (žinoma, gali būti ir jūsų rankų – būtinai ne kojų! – darbo makaronai). Nuo užvirimo jie turėtų pavirti 9 min.

Baigus virti makaronams, supilame abi skardines kokosų pieno ir sudedame midijas, krevetes, jūros gėrybes (ar baisybes – skonio reikalas).

Vos tik puodui užvirus, nuimame nuo ugnies, sudedame smulkintas lapines kelendras ir patiekiame valgytojams.

Skonio balansui tokiam puodui gali prireikti viso laimo sulčių.

Tipsai ir paaiškinimai:

Ši sriuba yra apie krevetes, tad jų negailėkite. Kuo didesnės, tuo geriau. Sekite prekybcentrių nuolaidas ir akcijas.

Pievagrybių nekepkite – kepti jie duoda pilką spalvą sriubai.

Jono tailandietiška sriuba (2)

Virtų jūros gėrybių papildomai termiškai apdoroti nereikia – jos turi tiesiog sušilti nuo sriubos temperatūros.

Nenaudokite jūros gėrybių, kurias reikia gliaudyti pirštais, dantimis ir lūpomis. Tai neseksualu. Ir žiauriai nemalonu.

Jono tailandietiška sriuba (5)

Tom Yum pasta – tai čili pipirai, imbiero šaknis, citrinžolė ir citrinos zest, kitaip tariant, geltonasis žievės sluoksnis, kuriame yra eteriniai aliejai, suteikiantys skonį. Tiesą sakant, taip turėtų būti, bet toje pastoje yra kitos sudėtinės dalys, suteikiančios citrinos prieskonį. Yra ir daugiau ingredientų – jei norite sveikesnio varianto, ieškokite, gal atrasite. Tos pastos galima nusipirkti prekybos centrų Azijos skyriuose. Šiaip tai joks stebuklas – galite ir patys išgauti skonį su minėtais prieskoniais.

Sriubos pliusai:

Palyginti greit pagaminama (darbuojantis vienam – iki 45 min).

Galima pagaminti tokios konsistencijos, kad atstos ir pirmąjį, ir antrą patiekalą.

Daug baltymų.

Egzotiška

Minusai:

Egzotiška, tad didžiąją dalį igredientų teks įsigyti. Babytė jų darže neaugina.

Igredientai brangūs – 5 l katilui ingredientai nuotraukoje kainavo apie 25 eurus. Tai tikrai nėra pigu.

Bet. Turint omeny, kad sriubas verdu tirštas, 5 l reiškia bent 10 didelių pusės litro porcijų, kurių savikaina – tik 2,5 euro. Dabar jas palyginkint su viešojo maitinimo įstaigos kaina, kurią aš minėjau anksčiau. Pasirodo, už sąlyginai nedidelę kainą pasigaminsite brangų restoraninį patiekalą.

Skanaus!

Jono tailandietiška sriuba (6)

Jonas Liorančas
Jonas yra draugas, mėgstantis ir gebantis gardžiai ištaisyti visokius valgius. Ir širdingai vaišinantis artimą savo.

Parašykite komentarą